Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

“Ανιχνεύσεις”: Κρίση, φόβος και κατάθλιψη

Η βαθιά οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση είναι πλέον δεδομένες. Η Ελλάδα και η Ευρώπη εισήλθαν στον αστερισμό αυτό και δεν είναι εμφανές πότε θα εξέλθουν.  Για τη διαχείρηση της κρίσης, συνειδητά ή ασυνείδητα, επιλέγονται μέθοδοι που προκαλούν φόβο στην κοινωνία. Και μια κοινωνία φοβισμένη είναι εύκολα χειραγωγίσημη. Το κλίμα, όμως, του φόβου που ενσπείρεται στην κοινωνία αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεμονωμένα άτομα, οικογένειες αλλά και κοινωνικές ομάδες έχουν και ψυχολογικές επιπτώσεις που είναι τεράστιες.
Απο την άλλη, η κοινωνία μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εύκολα ”μαζοποιείται” και αντιδρά με μια ψυχολογία της οποίας τα χαρακτηριστικά είναι εύκολα αναγνωρίσιμα και έχουν μελετηθεί. ΚΑι δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί.
Τις επιπτώσεις όλων αυτών στην ελληνική κοινωνία επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε στην εκπομπή “Ανιχνεύσεις” της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου.  Προσκεκλημένοι ήταν οι καθηγήτριες  Αλεξάνδρα Κορωναίου  της Παντείου και  Μπετίνα Ντάβου  του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και οι ψυχίατροι  Κ. Γρίβας  και  Μ. Μυλωνάκης.  Σε βίντεο η Κάλλη Ζάραλη συνομιλεί με επιστήμονες απο τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου